2014. október 18., szombat

Októberi kirándulás Sopronban

A Testvériskolai pályázatban résztvevő diákok tartalmas szép napot töltöttünk a nyugati határmentén. Sopron volt a kirándulás célpontja, de nem mentünk el a nagycenki kastély mellett anélkül, hogy ne sétáljunk egyet az évszázadokat megélt parkban. Meghatottan jártuk körbe a „legnagyobb magyar” kastélyát. Történelmi ismereteinket is felelevenítettük, amikor Sopronba értünk. Ez a város már az ókorban is ismert volt Scarbantia néven. A XIV. századtól szabad királyi város a török pusztítástól ugyan megmenekült, de határ menti elhelyezkedése háborúk idején sok szenvedést hozott az itt élőknek. Főleg német származású lakosai tehetős iparos és kereskedő polgárok voltak. Igényes, szép barokk stílusú otthonaik elgyönyörködtettek bennünket.

Először az 58 m magas Tűztornyot néztük meg. A csigalépcsőket megjárva csodálatos volt a kilátás a városra, a Lővérek hegyeire, még az Alpok vonulatai is jól játszódtak.A Tűztoronyban látványos látogatóközpontot alakítottak ki. A múzeum élvezetes, nyomon követhető képet adott a középkori Sopron fejlődéséről,nevezetes épületeiről.
Hangulatos a város Fő-tere. A Tűztorony alatti kapu Fő-tér felőli oldalát a soproniak Hűség-kapunak nevezik, emlékeztetve az ide látogatót, hogy az itt élő emberek Trianon után Magyarországot választották hazájuknak.
A 8. osztályosok visszaemlékeztek a felvidéki kirándulásukra. Selmecbányára, a bányavárosra, amelynek diákhagyományait a trianoni gyász után a soproni erdészek őrizték meg.
Rövid szabadidő után Fertőrákosra utaztunk, ahol szép, napsütéses időben sétahajóztunk a Fertő-tavon.
A programot színesítette a hajós idegenvezető, aki beszélt a tó madárvilágáról, határ elválasztó szerepéről.
A hajókázás után a kötetlen szabad programot mindenki élvezte.
Hazafelé megálltunk Hegykőn. A település határában-eredetiben megőrzött vasfüggöny részlet a 2. világháború utáni évek valóságával szembesített bennünket.
Ez hát a demokrácia? Ma nem választ el bennünket a szomszédos országoktól átjárhatatlan határvonal. Ma tanulhatunk a határon túl és bátran kirándulhatunk is.