2014. november 3., hétfő

A "Tudomány világnapja" és a "Magyar tudomány napja"

A magyar tudomány ünnepéről az MTA már 1997 óta megemlékezik, hivatalosan azonban 2003 óta ünnepeljük minden év november 3-án a "Magyar Tudomány Napját", azon a napon, melyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság megalapítására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. A hivatalos indoklás szerint az "Országgyűlés a tudomány társadalomban betöltött szerepét kiemelkedően fontosnak, a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenységet elismerésre és kiemelkedő támogatásra méltónak tartja" ezért e napot a 2003. évi XCIII. törvénnyel a magyar tudomány ünnepévé nyilvánította.

A "Tudomány Világnapja a Békéért és a Fejlődésért" (rövidebben: A "Tudomány Világnapja") az UNESCO által támogatott ünnepnap (október 10.), aminek célja a tudomány népszerűsítése. A tudomány világnapja nem hivatalos állami ünnep.

Ezen a napon:
  • Nyílt napokat tartanak egyes intézményekben, hogy a tudomány szerepét a békés fejlődésben bemutassák az érdeklődő lakosságnak.
  • Az iskolai osztályokba tudósokat és ismeretterjesztő előadókat hívnak meg, akik arról beszélnek, hogy a tudomány és a technológia hogyan változtatja meg a mindennapi életünket. Ismertetik a tudományos életpályákat a fiatalok előtt.
  • Tudományos múzeumok speciális túrákat tartanak.
  • Egyes kormányok ezen a napon a nyilvánosság elé tárják a tudományos kutatások további támogatásának szándékát és módjait.
Az előadáson bemutatott prezentáció a magyar, illetve magyar származású Nobel díjasokat és munkásságukat ismertette. Külön foglalkoztunk az egészségügyi vonatkozással is bíró magyar felfedezésekkel, például:

  • Szentgyörgyi Alberttel, akinek munkássága a C vitaminhoz kapcsolódik, melynek különösen fontos szerepe van az egészségmegőrzésben. A mai, stresszhatásoknak kitett ember számára különösen fontos a megfelelő vitaminbevitel a szervezetbe.
  • Semmelweis Ignáccal, az anyák megmentőjével, aki a baktériumok elleni védekezés úttörője volt. Mivel a gyermekek gyakran sérülnek meg, fontos ismerniük a fertőzések elleni védekezés fontosságát.
A magyar tudományos eredményeket méltató videó:


A gyerekeknek feladatként egy magyar tudományos sikerről kellett prezentációt készíteni. Szinte mindenki a Rubik kockát választotta :-).