Egy híres gyorsétteremlánc kalóriatáblázatát elemeztük, majd
erre építve megtekintettük két részletben a Super Size Me című
dokumentumfilmet, amelynek során a gyerekeknek előre megadott kérdésekre kellet
válaszolniuk. Mindkét alkalommal megbeszéltük a válaszokat és a diákok
véleményt is nyilváníthattak a különböző kérdéseknél. A végső konklúziónk az
volt: nem tilos gyorsétterembe járni, csak ésszel, mértékkel!
2014. február 28., péntek
2014. február 27., csütörtök
Újrahasznosítás
Február 20-i tantárgyi fejlesztő foglalkozásunk a környezetvédelem jegyében zajlott. Beszéltünk a hulladékok fajtáiról, a szelektív hulladékgyűjtésről, az újrahasználat, az újrahasznosítás lehetőségeiről és fontosságáról, sőt még e fogalmak angol jelentéseivel is megismerkedtünk. Áttekintettük az anyagok környezettudatos körforgását. Példákat láttunk arra, hogy az újrahasználat jellemző a művészvilágban is, hiszen sokan környezettudatos gondolkodásukat úgy öntik formába, hogy hulladékból, szemétből alkotnak, megdöbbentve, elgondolkoztatva az embereket.
Mi is gyűjtöttünk ötleteket újrahasznosított
anyagokból készíthető játékokra, használati tárgyakra. Legnagyobb örömünkre
magunk is készítettünk színes ceruza forgácsból képeket, parafa dugóból üzenő
táblákat és homokképeket. Az elkészült alkotások annyira tetszettek, hogy
folytatjuk a munkát, s otthon is készítünk hulladékból hasznosat.
Próbáld ki Te is!
Ha van jó ötleted, írd meg Te is!Juhászné Csordos Tünde
A Braille írás
A tantárgyi
fejlesztéshez kapcsolódó foglalkozáson a Braille-írást és a vakok életét is
megismerhettük. Kipróbáltuk, hogy milyen az, ha nem látunk semmit és csak a
többi érzékszervünkre támaszkodhatunk.
Először megismerkedtünk a Braille-írás történetével, ezután a kivetített Braille-ABC segítségével megpróbáltuk elolvasni, mi van írva a gyógyszeres dobozra, papírpénzre és egyéb tárgyakra.
Először megismerkedtünk a Braille-írás történetével, ezután a kivetített Braille-ABC segítségével megpróbáltuk elolvasni, mi van írva a gyógyszeres dobozra, papírpénzre és egyéb tárgyakra.
Tapintással próbáltuk
kitalálni, mit adtak a kezünkbe. Kivit vagy teniszlabdát, narancsot, mandarint
vagy citromot, milyen termék lehet egy adott csomagoláson belül. Ezután pedig
csukott szemmel az ízekre koncentrálva meg is kóstoltuk őket.
Mézengúzok
- Rovarok fontossága
- Hasznos rovarok a kertben
- A méhek jelentősége
- A méhek pusztulásának következményei
Cél: Felhívni a figyelmet a méhek
ökológiai szerepére.
2014. február 22., szombat
Versek a békéről
Ott ahol a lelkekben nyugalom,
Ahol nem dúlnak háborúk,
Ott a világon béke honol.”
Ahol nem dúlnak háborúk,
Ott a világon béke honol.”
Tőkés Renáta
2014. február 20., csütörtök
Vigyázzunk a Földre
2014. február 14., péntek
Egészséges és egészségtelen ételek az E-számok tükrében
Az előző foglalkozáson elsajátítottakra építve és
összefoglalásképpen plakátokat készítettünk Bioélelmiszerek kontra Ne E-dd!
témában. A plakátkészítés fő szempontjai voltak a figyelemfelkeltés mellett az
eddigi foglalkozásokon megszerzett tudás reprodukálása és a kreativitás is,
emellett a csoport minden tagjának ki kellett vennie a részét a munkából. A
plakátokat a csoportok szóban is bemutatták.
2014. február 13., csütörtök
A négy elem
2014. február 11., kedd
Óra a fegyverkezési versenyről, a békéről
A pályázatunk tantárgyi fejlesztő óráin a 7. osztályosokkal
Sulyokné Kelemen Judit a világunkat veszélyeztető fegyverkezéssel, a
béke világnapjával, a gyermekek béke iránti vágyával, a szeretet és
gyűlölet érzésével foglalkoztak. Szívből
énekelték a "Békét és reménységet "című dalt. Plakátokon, versekben, ujjlenyomatokon
fogalmazták meg gondolataikat.
2014. február 7., péntek
Azok a bizonyos E-számok
A táblánál csoportosítottuk az E-számokat aszerint, hogy
melyik színezék, tartósítószer, ízfokozó, stb… Ezután a közösen összegyűjtött
csomagolásokon tanulmányoztuk, hogy az összetevők alapján melyik mennyire
egészséges. Különösen a tartós és az egészségtelen élelmiszereket néztük, amik
nagyon sok különféle E-t tartalmaznak, illetve beszélgettünk a tartósítás
természetesebb formáiról (cukor-lekvárok, sózott húsok, mélyhűtés, szárítás).
2014. február 6., csütörtök
A bolygó neve: Föld
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)