2014. december 17., szerda

Adventi kézműves- foglalkozás

2014. december 17-én adventi kézműves-foglalkozást tartottunk. A tanulók kedvükre választhatták meg mit szeretnének készíteni. A legtöbben különböző technikákkal karácsonyi üdvözlőlapokat és ajándékkísérő kártyákat készítettek. Voltak, akik hópelyheket csináltak a téli dekorációhoz, és karácsonyfadíszeket is többen készítettek. A barkácsolás közben a szeretet ünnepéről beszélgettünk. A díszeket másnap a gyerekek örömmel akasztották fel az iskola karácsonyfájára.

2014. december 11., csütörtök

Karácsonyi ÖKO-Kuckó

A foglalkozáson többnyire a gyerekek által előre összegyűjtött anyagokból készítettünk:
  • -          karácsonyi díszeket
  • -          ajándékot
  • -          képeslapot
  • -          üdvözlőkártyát

Közben megbeszéltük az újrahasznosítás, újra használat közötti különbséget, ezek előnyeit, lehetőségeit, környezeti hatásait.

Reflexió: A gyerekek elég jól ismerik lehetőségeiket az újra használat, újrahasznosítás terén, de volt ami meglepetést okozott nekik, hogy milyen egyszerűen hasznosíthatjuk még – kímélve ezzel környezetünket.






2014. december 9., kedd

Önkéntesség

Az önkéntesség…
.…olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az önkéntes tevékenység közvetlen anyagi haszonnal nem jár annak végzője számára, továbbá az önkéntes nem helyettesíti a fizetett munkaerőt. Az önkéntes nem elsősorban saját családjának segít, munkálkodása hozzáadott értékként jelenik meg a fogadó szervezet életében. A tevékenység megvalósulhat non-profit, civil szervezet, vagy állami intézmény-, ritkább esetben for-profit szervezet (cégek , vállalkozások) keretein belül. Előnye, hogy elősegíti a társadalmi beilleszkedést, hozzájárul a szegénység, a kirekesztődés csökkentéséhez és a teljes foglalkoztatottsághoz. Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében.

2014. december 5., péntek

Karácsonyváró Mikulás-délután

A karácsonyvárás hangulatában egy játékos, mozgásos délutánt töltöttünk együtt december 5-én.
A szabadidős foglalkozás része volt egy egészséges életmódhoz kötődő kérdőív kitöltése „Nagy Mikulás Egészség-teszt „ címmel. A kérdőív tudnivalói a testi és lelki egészséghez egyaránt kapcsolódtak.
A tanulók jól tudták hasznosítani a tanév foglalkozásain megszerzett ismereteket.
Az elméleti versengést vidám székfoglaló, majd táncos mulatság követte.
A délután ünnepélyességét emelte a mézeskalácsokkal közösen feldíszített karácsonyfa.

2014. december 4., csütörtök

Takarítsunk kívül, belül

A foglalkozást gondolattérképpel kezdtük, melyből kiderült, kinek mit jelent a takarítás. A legtöbb diák a hétköznapi, háztartásbeli takarításra gondolt elsősorban, de akadtak olyanok is, akiknek saját testük is eszükbe jutott.
Bővítettük a kört, és környezetünk takarításán túl testünk külső és belső (lelki) tisztántartásának fontosságát és lehetőségeit jártuk körül.

Reflexió: A gyerekek ismeretei elég hiányosak a szervezetükben felgyülemlett méreganyagok eltávolításának lehetőségei és a saját lelkük gondozását illetően, de nyitottak voltak.



2014. december 2., kedd

Előadás az Európai Unióról

Az előadás az Európai Unió létrejöttének történelmi gyökereit mutatta be a tanulóknak. Beszélni kellett a 2. világháborúról, hisz még a 8. osztályos tanulók sem tartottak itt a történelmi tananyagban.
A világ kettéosztottsága, a hidegháborús időszak Nyugat-Európa integrációjához vezetett.
Meg kellett ismertetni a tanulókkal a gazdasági együttműködés előnyeit, az érintett országokat, majd a bővítés folyamatát.